Aile İçi Şiddetin Fail ve Mağdurları: Psikososyal Bir İnceleme

Author :  

Year-Number: 2022-Cilt 7 Sayı 36
Yayımlanma Tarihi: 2022-05-02 18:49:25.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Bilimleri
Number of pages: 540-543
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

 

Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır. Şiddet, özel veya kamusal alanda (evde, aile bireyleri arasında, sokakta, iş yerinde) meydana gelebilir. Şiddet tüm toplumlarda görülebilen evrensel bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumsal bir varlık olan insanın davranışları toplum içinde yaşamasının bir gereği olarak sınırlandırılmıştır ve toplum tarafından sosyal normlar belirlenmiştir. Belirlenen bu kurallara uymayan insanlar toplum tarafından ya da hukuk sistemi tarafından çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilmektedir. Bu yaptırımlara rağmen bireyler psikolojik ve sosyal alanda yaşadıkları çatışmalar sonucu şiddete yönelebilmektedirler.  Şiddet geçmişten günümüze devam eden göz ardı edilemeyecek toplumsal bir sorundur. Bumakalede aile içi şiddet olgusu şiddetin fail ve mağdurları açısından psikososyal bir incelemeye tabi tutulmuştur.

Keywords

Abstract

Violence is any physical, sexual, psychological, verbal or economic attitude and behavior, including acts that result or are likely to result in physical, sexual, psychological or economic harm or suffering to the individual, threats and pressures against this, or arbitrary deprivation of freedom. Violence can occur in private or in public (at home, between family members, on the street, at work). Violence is a universal phenomenon that can be seen in all societies. Behaviors of human beings, who are social beings, are limited as a necessity of living in society and social norms are determined by society. People who do not comply with these rules may face various sanctions by the society or the legal system. Despite these sanctions, individuals may turn to violence as a result of the conflicts they experience in the psychological and social fields. Violence is a social problem that cannot be ignored from the past to the present. In this study, the phenomenon of domestic violence was subjected to a psychosocial examination in terms of the perpetrators and victims of violence.

Keywords


  • Akkaş, İ. ve Uyanık, Z. (2016). Kadına yönelik şiddet. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 6 (1),

  • Akkaş, İ. ve Uyanık, Z. (2016). Kadına yönelik şiddet. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 6 (1), 32-42.

  • Akın, M. (2013). Aile içi şiddet. Journal of Istanbul University Law Faculty, 71(1), 27-41.

  • Aktaş, A. M. (2006). Aile içi şiddet. Kadının ve Çocuğun Korunması. Ankara: Elma Yayınevi.

  • Aşkın, E. Ö., ve Aşkın, U. (2010). Kadına yönelik aile içi şiddet ve yoksulluk ilişkisi: aile içi şiddet mağduru kadınlar üzerine bir araştırma. Kapadokya Akademik Bakış Dergisi, 1 (2), 16-37.

  • Başoğul, C., Lök, N. ve Öncel, S. (2017). Çocukların aile içi şiddetten korunmasında ailelere yönelik girişimler. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar Dergisi, 9 (2) : 123-135.

  • Efe, Ş. Y., & Ayaz, S. (2010). Kadına yönelik aile içi şiddet ve kadınların aile içi şiddete bakışı. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 11(1), 23-29.

  • Erden, G., & Akdur, S. (2018). Türkiye’de kadına yönelik aile içi şiddet ve kadın cinayetleri. Klinik Psikoloji Dergisi, 2(3), 128-139.

  • Harcar, T., Çakır, Ö., Sürgevil, O.ve Budak, G. (2008). Kadına yönelik şiddet ve Türkiye’de kadına yönelik şiddetin durumu. Toplum ve Demokrasi Dergisi, 2 (4), 51-70.

  • İçli, T. G. (1994). Aile içi şiddet: Ankara, İstanbul ve İzmir örneği. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 11(1-2).

  • Karınca, E. (2008). Kadına yöneliş aile içi şiddete ilişkin hukuksal durum ve uygulama örnekleri.Ankara:Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü.

  • Lök, N., Başoğul, C. ve Öncel, S. (2016). Aile içi şiddetin çocuk üzerindeki etkileri ve psikososyal desteğin önemi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar Dergisi, 8 (2), 155-161.

  • Özvarış, Ş. ve Demirören, M. (2008). Kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede sağlık hizmetleri. Ankara: Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü.

  • Ünal, G. (2005). Aile içi şiddet. Aile ve Toplum Dergisi, 2 (9), 1-8.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics