Bebek ve Çocuk Giyim Markalarının Yavaş Modayı Destekleyen Çalışmaları

Author :  

Year-Number: 2023-Cilt 8 Sayı 51
Yayımlanma Tarihi: 2023-07-29 18:29:56.0
Language : Türkçe
Konu : Tekstil ve Moda Tasarımı
Number of pages: 2983-2999
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

0-2 Yaş bebek ve 2-6 yaş arası ilk çocukluk dönemleri fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde satın alınan bebek ve çocuk giyim ürünleri sadece mevsimlik ihtiyacı karşılayacak süre boyunca kullanılmaktadır ve devamlı yeni giyim ürünlerine ihtiyaç duyulmaktadır Bebeklerdeki hızlı fiziksel gelişim nedeni ile moda endüstrisi de hız kazanmaktadır. Hızlı tüketim sonucu kontrolsüz atık oluşmakta ve doğal kaynaklar, insan sağlığı ve çevre açısından risk oluşturan bir noktaya gelmektedir. Bu çalışmada tekstil endüstrisindeki hızın azaltılmasına yönelik bir çözüm önerisi olarak bebek ve çocuk giyim markalarının sürdürülebilir ve yavaş modayı destekleyen çalışmaları ele alınmıştır.

Bu çalışmada; bebek giyiminin sürdürülebilirlik ve yavaş moda kavramları ile olan ilişkileri ortaya konmaktadır. Sürdürülebilirliğin giyim endüstrisindeki ekolojik, ekonomik ve sosyal boyutları bağlamında incelenerek; bebek giyim markalarının çalışmaları ve projeleri incelenmektedir. Ayrıca sürdürülebilirliğe katkı sağlayan içeriğe sahip, dört farklı kullanım alanı bulunan fonksiyonel giysi tasarım önerisi ile çalışma desteklenmektedir. Makalede sunulan tasarım örneği ve firmaların çevreyi korumaya yönelik çalışmaları ile tüketicinin çevre dostu uygulamalara karşı farkındalığın oluşması amaçlanmaktadır.

 

Keywords

Abstract

0-2 years old baby and 2-6 years old childhood periods are the most fastest periods of physical development. Baby and children's clothing products which have purchased during these periods are only used for a period of time for seasonal needs. Because of that situation, new clothing products are constantly needed. The fashion industry is also gaining momentum with the need that occurs with the fast physical development of babies. As a result of rapid consumption, uncontrolled waste is formed and it comes to a point that poses a risk in terms of natural resources, human health and the environment. In this study, as a solution proposal to reduce the speed in the textile industry, the studies of baby and children's clothing brands that support sustainable and slow fashion are investigated.

In this study; The relationship between baby clothing and the concepts of sustainability and slow fashion is revealed. In the context of ecological, economic and social dimensions of sustainability in the clothing industry; studies and projects of baby clothing brands are examined. In addition to that, the study is supported by a functional clothing design proposal with four different areas of use, with content that contributes to sustainability. With the design example which has presented in the article and the efforts of companies to protect the environment, it is aimed to raise awareness of the consumer against environmentally friendly practices.

 

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics