İÇEDÖNÜK KİŞİLİKLER İÇİN JOHANN SEBASTİAN BACH’IN BWV 927 PRAELUDİUM ADLI ESERİNİN ANLAMLANDIRMA STRATEJİLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Year-Number: 2021-Cilt 6 Sayı 31
Yayımlanma Tarihi: null
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 1845-1857
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

ÖZET Bu çalışmada Johann Sebastian Bach’ın BWV 927 Praeludium adlı eserinde Carl Jung’un “Psikolojik Tipler Kuramı” çerçevesinde “içedönük kişilik” olarak nitelenebilecek öğrencilerin bireysel çalışmalarında uygulayabilecekleri “çalışma biçimleri”, Weinstein ve Mayer tarafından geliştirilen öğrenme stratejilerinden biri olan anlamlandırma stratejileri çerçevesinde sunulmuştur. Jung insanları, yaşadıkları çevreyi algılamada, karar verme ve eyleme geçmede temel anlamda içedönük ve dışadönük olarak iki gruba ayırmaktadır. Algılama, karar verme ve eyleme geçmede oldukça farklı yöntemler kullanan bu iki tipoloji kendi öğrenme stratejilerini ortaya koyarken de bu temel farklılıklar üzerinden ilerlemektedir. Öğrenme stratejileri, öğrencilerin kendi öğrenme durumlarını denetleyip oluşturmaları ve uygulamalarıdır. Bu nedenle kişisel özellikler nedeni ile farklılaşması son derece doğaldır. Bu çalışmanın içedönük öğrencilere kendi öğrenme yollarının farkına varıp, bu yollar çerçevesinde “çalışma biçimleri” oluşturma noktasında rehber olması amaçlanmıştır. Bunun için öncelikle eser genel olarak tanıtılmış ve eserin onuncu ölçüsü üzerinden araştırmacı tarafından üretilen çalışma biçimleri, içedönük kişilik tipi özellikleri baz alınarak, Weinstein ve Mayer tarafından geliştirilen öğrenme stratejilerinden anlamlandırma stratejileri çerçevesi içerisinde gruplanmıştır.

Keywords

Abstract

ABSTRACT In this study, Johann Sebastian Bach’s work called BWV 927 Praeludium , Carl Jung's “Psychological Types theory” in the framework of “introverted personality” that students can apply their individual work in what can be described as “study formats”, which is one of the learning strategies developed by Weinstein and Mayer of interpretation within the framework of elaboration strategies is presented. Jung divides people into two groups as introverts and extroverts in the basic sense of perceiving the environment in which they live, making decisions and taking actions. These two typologies, which use quite different methods of perception, decision-making and taking action, develop their own learning strategies and proceed through these fundamental differences. Learning strategies are the control, creation and implementation of students' own learning situations. Therefore, it is extremely natural for it to be differentiated due to personal characteristics. The aim of this study is to guide introspective students to realize their own learning paths and to create “working styles” within the framework of these paths. Firstly, the introduction of work in general and the tenth measure of the work produced by the researcher through study formats, based on the characteristics of introverted personality type, developed by Weinstein and Mayer understanding of learning strategies within the framework of the elaboration strategies are grouped.

Keywords