KALÇA DERİNLİĞİ VE ŞEKLİNİN GİYSİ DURUŞUNA ETKİLERİ: 3D SİMÜLASYON İLE DEĞERLENDİRME

Author:

Year-Number: 2020-Cilt 5 Sayı 19
Yayımlanma Tarihi: null
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 889-898
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Hazır giyim endüstrisinde satılan giysilerde boy, beden, bel, kalça çevresi gibi temel ve yardımcı ölçüler kullanılarak standart kalıplarla üretim yapılmaktadır. Oysa aynı bel ve kalça ölçüsüne sahip iki kişide, farklı kalça derinliği ve şekline sahip oldukları için giymiş oldukları kıyafetlerin duruşlarında farklı görünümler olabilmektedir. Bu araştırmada, araştırmacılar tarafından CAD sistemleri ile etek ve pantolon kalıpları hazırlanmış, sanal provaları yapılmış ve elde edilen simülasyon görünümleri karşılaştırılmıştır.

Araştırmanın amacı, aynı vücut ölçülerine sahip kişilerdeki farklı kalça derinliği ve şeklinin giysinin görünümü üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bu amaçla, standart mankenin yanı sıra, kalça derinliği ve şeklinin farklı karakteristik özellikleri dikkate alınarak, Kare şekilli, Ters Kalp (A) şekilli, Yuvarlak şekilli ve V şekilli kalça tiplerine sahip 4 yeni sanal manken oluşturulmuştur. Etek ve pantolon sanal provaları, hazırlanan standart kalıp kullanılarak kalça derinliği ve şekli dışında diğer ölçüleri aynı olan 5 sanal manken üzerinde yapılmıştır. 3D sanal simülasyon ile yapılan provadan elde edilen giysi görünümleri, karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.

Sanal provaların ardından tek bir kalıp olmasına ve mankenlerin aynı vücut ölçülerine sahip olmalarına rağmen, farklı kalça derinliği ve şekline sahip kişilerde etek ve pantolonlarda bedene uyum sorunları tespit edilmiştir. Etek için yapılan sanal provalarda, özellikle etek ucu duruşlarında, volan dağılımlarında ve genel görünüşlerde belirgin farklılıklar olduğu görülmüştür.   Pantolonların sanal provalarında ise, özellikle paça duruşlarında ve genel görünümlerde duruşların çok farklı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak araştırmada, kalça derinliği ve şeklinin giysi duruşları üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

The clothes sold in the ready-wear industry are produced with standard patterns using basic and auxiliary measures such as height, body, waist, hip. However, since two people with the same waist and hip-size have different hip depth & shape, there might be different appearances in the fitting of the clothes they are wearing. In this research, skirts and trousers patterns were prepared by the researchers using CAD systems, virtual rehearsals were made and the obtained simulation views were compared.

The aim of the study is to evaluate the effects of different hip depth & shape on the appearance of the garment in people with the same body size. For this purpose, 4 new virtual mannequins with Square-shaped, Inverted Heart (A) -shaped, Round-shaped and V-shaped hip types were created, taking into account the different characteristics of the hip depth & shape in addition to the standard mannequin. Skirt and trousers virtual rehearsals were performed on 5 virtual mannequins with the same measures except for hip depth & shape, using the prepared standard pattern. The garment views obtained from the virtual rehearsal made with 3D simulation were compared and evaluated.

After the virtual rehearsals, although there is only one pattern and the mannequins have the same body measurements, body fit problems were detected in skirts and trousers in individuals with different hip depths & shapes. In virtual rehearsals made for the skirt, it was observed that there were significant differences especially in the hemline postures, flounce distributions and overall appearance. In virtual rehearsals of the trousers, it was observed that the postures were very different, especially in the appearance of lower part of the trousers and overall appearance. As a result, it was determined in the research that hip depth & shape are effective on the posture of the garment.

Keywords