BRICST Ülkeleri için Bootstrap Nedensellik Analizi: Küreselleşme, Gelir Eşitsizliği, Cinsiyet Eşitsizliği ve Ekonomik Karmaşıklık

Author :  

Year-Number: 2025-Cilt 10 Sayı 1
Yayımlanma Tarihi: 2025-02-24 13:09:56.0
Language : İngilizce
Konu : Ekonomi
Number of pages: 21-28
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Küreselleşme bir yandan gelişme sürecindeki ülkelerin gelişmiş ekonomilere adaptasyonuna itici bir güç oluştururken bir yandan da gelir eşitsizliğini artırıcı etkisiyle ciddi bir problem olarak görülmektedir. Bununla birlikte küreselleşmenin, ekonomik karmaşıklık seviyesini olumlu etkileyerek toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azalttığı da bilinmektedir. Bu etki ise dolaylı olarak gelir eşitsizliğinin azaltılmasında önemli bir role sahiptir. Bugün paradoksal bir etkileşim içerisinde yer alan gelir eşitsizliği, ülkelerin ekonomik, politik ve sosyal kurumlarına derin bir şekilde nüfuz etmekte olan küreselleşmenin oluşturduğu yenidünya düzeni içerisinde, literatürde çok yönlü olarak tartışılmaya devam etmektedir. Bu çerçevede bu çalışmada gelir eşitsizliği ile küreselleşme, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ekonomik karmaşıklık arasındaki bu karmaşık ilişki BRICST (Brezilya, Çin, Güney Afrika ve Türkiye) ülkeleri özelinde araştırılmıştır. Bu amaçla çalışmada 2010-2023 döneminde, Kónya Boostrap Panel Nedensellik Testi metodu ile değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi test edilmiştir. Çalışma analizinde BRICST ülkelerinden Brezilya, Çin, Güney Afrika ve Türkiye'de küreselleşme; Brezilya ve Güney Afrika’da cinsiyet eşitsizliği; Brezilya, Çin ve Türkiye'de ise ekonomik karmaşık, gelir eşitsizliğinin Granger nedeni olarak tespit edilmiştir. Diğer yandan Hindistan ve Rusya’da küreselleşme ve cinsiyet eşitsizliğinin; Çin ve Türkiye’de cinsiyet eşitsizliğinin, Güney Afrika ve Rusya’da ise ekonomik karmaşıklığın gelir eşitsizliği üzerinde herhangi bir etkisi tespit edilmemiştir. Çalışma bulguları, küreselleşme, cinsiyet eşitsizliği ve ekonomik karmaşıklık göstergeleri ile gelir eşitsizliği arasındaki nedensellik ilişkisinin farklı boyutlarda olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle çalışma sonuçlarına göre gelir eşitsizliğinin azaltılmasına yönelik politikaların ekonomik, kültürel ve sosyolojik farklılıklar dikkate alınarak ülkesel gereksinimler doğrultusunda oluşturulması gerekmektedir.

Keywords

Abstract

Globalization serves as a driving force for developing countries to integrate into advanced economies while simultaneously posing a significant challenge by exacerbating income inequality. However, globalization is also known to positively influence economic complexity levels, which in turn contributes to reducing gender inequality a critical factor in mitigating income inequality indirectly. Income inequality, situated within a paradoxical interaction, deeply penetrates the economic, political, and social institutions of countries, and its multifaceted relationship with globalization remains a subject of extensive debate in the literature. Within this framework, the present study explores the intricate relationships between income inequality, globalization, gender inequality, and economic complexity, focusing on BRICST (Brazil, Russia, India, China, South Africa, and Türkiye) countries. Using data from 2010 to 2023, the causal relationships among these variables were analysed through the Kónya Bootstrap Panel Causality Test. The analysis reveals that globalization significantly impacts income inequality in Brazil, China, South Africa, and Türkiye. Gender inequality emerges as a Granger cause of income inequality in Brazil and South Africa, while economic complexity significantly influences income inequality in Brazil, China, and Türkiye. Conversely, no significant causal effects were found for globalization and gender inequality on income inequality in India and Russia. Similarly, gender inequality does not significantly impact income inequality in China and Türkiye, nor does economic complexity in South Africa and Russia. These findings highlight the diverse ways in which globalization, gender inequality, and economic complexity influence income inequality across countries. The study's findings reveal that the causal relationship between globalization, gender inequality, economic complexity indicators, and income inequality has different dimensions. Therefore, according to the study results, policies to reduce income inequality should be formulated in line with national needs, considering economic, cultural, and sociological differences.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics