Siyasal İletişimde Ekonomik Güçlüklerin Alternatifi Olarak Sosyal Medya: Antalya Örneği

Author :  

Year-Number: 2024-Cilt 9 Sayı 6
Yayımlanma Tarihi: 2024-12-25 14:47:51.0
Language : Türkçe
Konu : Siyaset Bilimi
Number of pages: 612-621
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Siyasi partilerin seçim çalışmalarını yürütmek adına ihtiyaç duydukları finansman desteği, II. Dünya Savaşından itibaren başta batı demokrasilerinde olmak üzere, devlet desteğiyle karşılanmaya başlanmıştır. Türkiye’de ise ilk kez 1965 tarihli ve 648 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 74. maddesinde, “Parti ihtiyaçları ve parti çalışmalarında kullanılmak amacıyla” siyasi partilere maddi yardım yapılacağı öngörülmüştür. Günümüzde TBMM’de grubu olan veya son genel seçimde %3 oy oranına ulaşan siyasi partiler bu yardımlardan yararlanmaktadır. Siyasi partilerin ekonomik imkânsızlıklarla, geleneksel yöntemler adını verebileceğimiz, miting, konferans ve toplantılar düzenlemek; televizyon, radyo ve gazetelerde yer ve zaman satın alıp reklamlar vermek; broşür, poster ve el ilanları gibi materyaller bastırıp dağıtmak gibi ekonomik güç gerektiren yöntemleri kullanarak seçim çalışmaları yürütmesi oldukça zordur. Bu durum devlet desteğinden faydalanan siyasi partilerle bu destekten yoksun siyasi partiler arasında büyük bir adaletsizliğe yol açmaktadır.

Bu çalışmada, ucuz ve insan gücüne olan ihtiyacı minimum düzeye indiren sosyal medyanın siyasal iletişim alanında kullanılmasıyla birlikte devlet desteğinden faydalanamayan bu partilerin büyük partilerle aradaki farkı sosyal medya çalışmaları ile kapatıp kapatamadıkları, bu mecradan ne kadar faydalandıkları ve sosyal medyadan beklentileri ortaya konulmaya çalışılacaktır.

Keywords

Abstract

The financial support that political parties need in order to carry out their electoral work has started to be met with state support, especially in western democracies, since the Second World War. In Turkey, for the first time, in Article 74 of the Political Parties Law No. 648 dated 1965, it was stipulated that financial aid would be given to political parties “for the purpose of being used for party needs and party activities”.Today, political parties that have a group in the Grand National Assembly of Turkey or that reached 3% of the votes in the last general election benefit from these aids To organize rallies, conferences, and meetings of political parties, which we can call traditional methods, with economic impossibilities; buying space and time and placing advertisements on television, radio, and newspapers; It is very difficult to carry out election studies using methods that require economic power, such as printing and distributing materials such as brochures, posters, and flyers.This situation leads to a great injustice between the political parties that benefit from the state support and the political parties that do not have this support.

In this study, with the use of social media, which is cheap and reduces the need for human power to a minimum, in the field of political communication, it will be tried to reveal whether these parties, which cannot benefit from state support, can close the difference with the big parties with social media studies, how much they benefit from this channel and their expectations from social media.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics